Авариите по Дунав заради заседнали кораби | 09.10.2019 00:00 | Телеграф | стр. 4

Жанета ЙОРДАНОВА
Близо 60 процента от аварийните ситуации в българо-румънски участък на Дунав са свързани със засядане на кораби. Това съобщи в Русе главният секретар на ИА „Морска администрация" Петър Киров, който е и ръководител от наша страна на българо-румънски европроект за повишаване на транспортната безопасност с общия участък на реката.
През последната година е имало около 50 аварийни ситуации. Освен засядане в критичните участъци, предизвикано най-вече от неспазване на правилата за газене на корабите, е реагирано и при замърсяване на водите. Не е имало пожари, потъване на плавателни съдове, паднали хора зад борда, но такива инциденти са регистрирани в предишни години.
По проекта ще бъдат изградени системи за управление на аварийните случаи в общия участък на Дунав. Тези системи ще _ се координират действията на всички институции в спасителните дейности - ГД „Гранична полиция", „Пожарна безопасност и защита на населението" и други, поясни Костов.
Удълбочаването на плавателния път в българския участък на река Дунав е приключено, съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на реката.

Виж
Виж цяла страница