Учат летците в леката авиация на правилата във въздуха | 21.06.2019 00:00 | Монитор | стр. 8

Венцислав ГЕМСОВ
Искат европейски стандарти за малките самолети.
Пилотите на малките самолети ще бъдат обучавани на правилата във въздуха. По време на лекции ще им бъдат предавани знания на управление и обслужване на въздушното движение. Това обяви по време на „Авиационен 4юрум 2019 г.„ генералният директор ГД „Ръководство на въздушното движение„ (РВД/ Булатса) Георги Пеев. Безплатно ще бъде провеждан курс в програмите за обучение на пилотите в леката авиация с теми за управление на въздушното движение. В тази връзка вече е изготвен наръчник за правилата по визуални полети, допълни Пеев. РВД ще подпомогне дейността на колегите си от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация„ (ГД ГВА) при прегледа на плановете за обучение, уточни пред „Монитор„ Пеев. По думите му е важно пилотите от леката авиация да имат знания как да си планират полетите, кога трябва да осъществяват контакт с органите за въздушно движение и къде да гледат за забрани и ограничения. РВД в момента осъвременява наръчника си за правилата по визуални полети Със законодателни промени ще се регламентира дейността на малките летища, наричани още площадки. За тях ще се разработят специални процедури за безопасно летене. Персоналът им, по европейски пример, ще бъде обучаван също безплатно от РВД в рамките на един-два месеца да си изпълняват задълженията за безопасно излитане и кацане на самолетите и движението им в района на летищата. До мерките се стига, след като за последните шест месеца се случиха седем инцидента с малки самолети. За промени апелираха и от Асоциация на българските авиокомпании (АБА). Необходимо е подобряване и структуриране на нормативната уредба по отношение на сертифициране и надзор на леката, свръхлеката и спортната авиация.
Добре е да се заимства опит от значително по-добре развитите в това отношение държави в Западна и Централна Европа, коментира председателят на АБА Светослав Станулов. За разлика от съвременното обучение на професионалните пилоти, което отговоря на европейските изисквания, любителите се учат по национални стандарти, което е сред причините за зачестилите инциденти Припомняме, че в момента продължава назначеният одит от транспортния министър Росен Желязков в ГВА, както и проверки на малките летища и самолетите, които са регистрирани на наша територия.
***
Четирикратно е нараснал трафикът на пътници
За трите летища -София, Варна и Бургас, през последните години се отчита силно увеличаване на броя на обслужените пътници -12,6 млн. пътници през миналата 2018 г., срещу 3,5 млн. през 1989-1990. Това става ясно от анализ на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА).
С предстоящата концесия на летище София се очаква летищната инфраструктура да се подобри. Проблем е, че няма ясна визия на държавата как ще се развива летището в бъдеще и инициативата ще бъде на концесионера. В този смисъл много важна е бързината на промените - да не закъснеем с развитието, подчерта председателят на АБА Станулов.

Виж
Виж цяла страница