Авариен център в Русе ще спасява бедстващи по Дунава | 10.10.2019 00:00 | Бряг | стр. 1

Ще Вади заседнали кораби, ще евакуира хора и ще разполага с техника за борба с разливи
България и Румъния предвиждат изграждането на три аварийно-спасителни центрове в Русе, Лом и Турну Мъгуреле, които ще бъдат свързани помежду си и координирано ще реагират при бедствия в българо-румънския участък. По този начин двете страни ще подобряват заедно транспортната безопасност по река Дунав. Само за миналата година критичните ситуации с хора и плавателни съдове са били над 50. Това стана ясно на вчерашната среща на експерти по проекта "Повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски участък на река Ду-нав, чрез подобряване реакцията при бедствени ситуации посредством трансгранично сътрудничество".
Системите за аварийно-спасителна дейност от двете страни на река Дунав ще съкратят времето за реакция при бедствена обстановка. Сега сигналите се подават на тел.112, откъдето се препращат към различни институции.
"Имали сме случаи, в които сме получавали сигнали за бедстващи моряци, обръщали сме се за съдействие при получаване на сигналите към ГД Гранична полиция, и благодарение на техните сили и средства сме успявали да реагираме навреме. Системата, за която говоря, тя ще подпомага координацията на всички участници в аварийно-спасителната дейност", коментира Петър иров, гл.секре-тар на ИА "Морска администрация".
"Ще бъде изграден и единен IT инструмент, еднакъв за двете страни, през който ще се взаимодейства и ще се получава точна информация за ситуацията. В Румъния, както и при вас, най-честите аварийни ситуации са засяданията и замърсяванията на реката", сподели Лау-ренциу Занфир от дирекция "Сигурност и безопасност на корабоплаването" в Румъния.
Според данните от направените анализи 58 % от инцидентите са свързани именно със засядания на кораби поради неспазване на изискванията от страна на капитаните.
Системата се използва и при бедствия с пътнически кораби, които правят круизи по Дунава. "Ще има и топографски данни за бреговата ивица, така че да можем да разполагаме сили и средства и при нужда на масова евакуация, да кажем при авария с пътнически кораб, да можем да извеждаме безопасно пътниците на брега", каза още Петър иров.
Центровете ще бъдат оборудвани и с нови несамоходни баржи, които ще разполагат с техника за борба с пожари и разливи. Плавателните съдове ще бъдат с подсилени корпуси заради ледохода по реката. Очаква се те да бъдат доставени в края на 2020 г. Общата стойност на проекта е малко над 6 млн.евро.

Виж
Виж цяла страница

Виж Виж цяла страница