15 години затвор за тираджията, прегазил на "зебра" | 19.02.2016 00:00 | Всеки ден | стр. 12

Тираджията Мариян Ламбов, който премаза до смърт 29-годишната бургазлийка Ина Симеонова на пешеходна пътека, може да получи присъда до 15 години за твор. Прокуратурата е внесла обвинителния акт срещу джигита. По обвинението, по което ще отговаря, законът предвиж да от 3 до 15 години зад решетките. Трагедията с Ина стана на 25 април миналата година.
Младата жена живеела в квартал „Изгрев" в морския град. В падащия се тогава съботен ден преди обед била на гости при дядо си в бл. 4 на жк „Възраждане".
Ина отивала в намиращия се срещу блока магазин, за да зареди хладилника на стария човек с хранителни продукти. По пътя обаче, когато пресичала оживения булевард „Тодор Александров" на пешеходна пътека, била пометена от камион,Ивеко". Травмите от удара са били толкова жестоки, че е нямало никакъв шанс да оцелее. Няколко часа по-късно полицията успя да установи самоличността на жертвата, тъй като тя излязла без документи, а близките й знаели, че е при дядо си, и не са я търсили. Още тогава 45-годиш-ният Мариян опита да се оправдае, че изобщо не е видял пресичащата на „зебра" жена. В минутите след инцидента шофьорът беше изпаднал в шок и само повтаряше, че Ина вече не е сред живите.Месеци след трагедията пешеходната пътека на бул. „Тодор Александров" беше премахната. По предложение на председател на Общинския съвет в Бургас беше взето решение на мястото да се изгради преграда тип „Ню Джърси".Това е бетонно съоръжение. То не се деформира при сблъсък, отделните елементи се изместват, като по този начин абсорбират голяма част от енергията на удара. Може да издържи такъв на камион или автобус с маса 16 тона при скорост 80 км/час.
Мотивите на чиновника бяха, че освен трагедията с младото момиче Ина Симеонова през изминалите години са допуснати множество други катастрофи на същото място с ранени граждани и с нанесени материални щети.
След повдигнатото обвинение срещу Мариян Ламбов предстои насрочване на делото в Окръжен съд - Бургас.

Виж
Виж цяла страница