Евтиният дизел донесе евтини номера | 19.02.2016 00:00 | Десант | стр. 12

Илияна ХРИСТОВА
Вместо да свали цената на билета, общинската фирма "Градски транспорт" във Варна реши да закрива линии
ВАРНЕНСКИЯТ общински превозвач "Градски транспорт" шокира през тази седмица жителите на града. На фона на драстичното смъкване цената на дизела, фирмата реши... да закрие четири автобусни линии с цел "свиване на разходите". Мотивът - маршрутите се обслужват от автобуси с други номера.
Налице е огромен парадокс - пазарната логика сочи, че при падането на горивата разходите така или иначе си се свиват, билетчето от 1 лв. дори трябва да поевтинее; логиката на "Градски транспорт" ЕАД обаче не третира билетчето, а диктува закриване на линии. Малка подробност -маршрутите по три от четирите предложени за закриване линии се дублират от частните компании, които в момента поделят транспортната схема с "Градски транспорт" ЕАД. Паралелно по № 3 се движат номерата 7, 10 и 13, по №15 пък е "седмицата", № 51 се покрива от 109 и 409. Единствено "излишният" № 2 се дублира от рейсове на "Градски транспорт". Т.е. когато спрат автобусите на общинския превозвач, пътниците ще бъдат "обирани" от частните, приходите ще влизат в техния джоб. Втора подробност -предвижда се и промяна на някои линии. Линия 32 удължава маршрута си, като включва необслужваната до момента болница "Св. Марина" (твърде доходна дестинация). Линия 48 го скъсява. 32 е частна, 48 е общинска. Заместител на общинската пак са частни фирми. Повече от ясно е, че евтиният дизел няма да донесе евтини билети във Варна. Води обаче до евтини номера в полза на частните фирми. Изненадващо ли е, че общинската затъва финансово?
Предложенията на "Градски транспорт" ЕАД не предизвикаха вълнение сред варненските местни парламентаристи. По всичко личи, че Общинският съвет ще одобри новата транспортна схема. Всичко това, разбира се, е за сметка на удобството на пътниците.
***
И още евтиния
Междувременно продължава напрежението в таксиметровия бранш във Варна. В началото на януари нова фирма сложи 60 стотинки дневна тарифа и цените на всички централи поевтиняха с около 30%. След като не успяха със силови действия да „вразумят" новия конкурент, таксиджии, групирани около синдикат "Авто", поискаха Общината да вдигне минималния праг - тарифата да не пада под 1.25 лв. Предстои да разберем дали общинарите ще се вържат на този номер.
***
Текст под снимка
"Оптимизацията" на варненската транспортна схема няма да доведе до удобство на пътниците

Виж
Виж цяла страница