Наш пилот лети на US гигант | 29.03.2016 00:00 | Стандарт | стр. 9

Георги МАНГИНИОВ
Капитанът от Сливен пребори авиаторите от НАТО за военния Super Galaxy
Капитан от българските ВВС лети на най-големия американски военнотранспортен самолет С-5М Super Galaxy. Той е от Сливен, а преди време е служил на авиобаза "Безмер", на която от неделя могат да кацат огромните самолети, научи "Стандарт". От съображения за сигурност съобщаваме само инициалите на сливналията -Д.У., който е станал летец на Super Galaxy, след като е надделял над военни летци от останалите страни членки на НАТО. В момента пилотът се намира в Унгария, но на практика обикаля американските бази по цял свят с огромния военнотранспортен самолет. Голяма част от самолетите Super Galaxy са тип цистерна. Те зареждате гориво бойни машини, изпълняващи задачи.
На няколко пъти през последните години подобни самолети цистерни кацаха на летище "Сарафово" край Бургас. Заради многото туристи през лятото обаче НАТО реши да загърби "Сарафово" за сметка на авиобаза "Безмер", където бяха инвестирани 62 млн. лева за удължаване на пистата и нова навигация. По този начин летище "Безмер" може да приема самолети при вся-
какви метео условия и по всяко време на денонощието. Интересното в случая е, че върху бетона на старата писта е положен асфалт, което я прави много гладка.

Виж
Виж цяла страница