Отваряме втори вход за бургазлии към пристанището | 21.03.2016 00:00 | 24 Часа | стр. 4

Вторият портал към Зона за обществен достъп в гр. Бургас ще бъде отворен през юли 2016 г. с откриването на новия Морски център, който се изгражда в момента със средства на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) в непосредствена близост до Морска гара Бургас. Това заяви за в. „24 часа" Ангел Забуртов, генерален директор на ДППИ.
Вторият вход към зоната е много по-широк от първия и през него спокойно ще се влиза с автомобили и автобуси, като за тях са предвидени допълнителни паркоместа. Порталът е от страната на кръговото движение на бул. „Ал. Батенберг". Предстои районът около втория портал да бъде облагороден.
От мястото на новостроящия се Морски център /Магазия 1/ ще тръгват всички атракционни корабчета за разходка из Черноморието, чиято дестинация са о. Св. Анастасия и крайбрежни градчета като Несебър, Созопол и Поморие. Билетите ще се купуват от помещение в Морския център-Бургас, от което граждани и гости на града ще имат достъп до карти с маршрутите на корабите и катамарана за разходки. До дни започва и цялостното облагородяване на района около Яхт Клуба и Морска гара-Бургас, съобщиха още от държавното предприятие. Той ще грейне с новио осветление, настилки и тротоари. Градската велоалея ще бъде продължена, завършвайки на територията на Зоната за обществен достъп. Ще бъдат изградени нови паркинги с от 50 до 80 места за автомобили и с около 20 места за автобуси. Предвижда се да
бъдат озеленени близо 3500 кв. м площи. Целта е да се придаде нова функционалност на района, като територията, на която до скоро се е извършвало товаро-разтоварна дейност, се превърне в свободна за граждани зона. По този начин районът около Морска гара ще стане естествено продължение на центъра на Бургас, а пристанището ще е с лице към града, а не с гръб към него, както беше досега, заяви генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов. В момента се работи и по възстановяване на настилки в тила на 12-то и 13-то корабно място в пристанище Бургас, където има сериозна товаро-разтоварна дейност. Изпълнява се и проект за укрепване и рехабилитация на кейови стени от к.м. №: 1 до 13. За постигане на проектните дълбочини на пристанищните терминали в района на действие на клон - Териториално поделение „Пристанище Бургас", се извършва рехабилитация. Поради необходимостта от нов ветроходен център, предстои и изграждане на четвърто хале на Яхт Клуба. Миналата година Бургас беше домакин на престижното Европейското първенство по ветроходство в клас 420 и 470 за младежи, в което взеха участие ветроходци от над 30 държави. През 2017 г. предстои да бъде проведен кръг на Европейския шампионат клас „Оптимист", на който отново се очаква да участват голям брой състезатели. Това поражда нуждата от изграждането на самостоятелна многофункционална сграда, осигуряваща възможности за провеждане на Европейски и Световни шампионати по ветроходство, програми за обучение на начинаещи ветроходци, ветроходни изложения и други спортни мероприятия. В новопостроената сграда ще бъде осигурен ефективен процес на възстановителни мероприятия за спортисти при контрол от медицински лица.

Виж
Виж цяла страница