Договорът за чистотата на софийското летище още не е спрян | 29.02.2016 00:00 | Сега | стр. 3

Венета НАЧЕВА
В него няма неустойки и е записано, че може да бъде разтрогнат с предизвестие от 30 дни
Договорът за почистването на софийското летище още не е прекратен въпреки разпореждането на премиера Бойко Борисов, установи "Сега". В началото на февруари 95-те чистачки на летището протестираха, защото около 20 от тях щяха да останат без работа. След телефонен разговор с една от протестиращите хигиенистки премиерът гарантира, че това няма да стане и че договорът ще бъде спрян. Причина за протеста на чистачките е фактът, че след проведена обществена поръчка летището е сключило договор за прехвърляне на тази дейност на външен изпълнител - Обединение "Аеропорт Клийн".
След запитване и до летището, и до Министерството на транспорта стана ясно, че заповедта на премиера ще бъде спазена, но в момента юристите работели по законовото прилагане на нареждането. Транспортният министър Ивайло Московски по-рано обясни, че договорът бил сключен след дълга процедура по обжалване на участници в търга. Спорът е вървял почти година преди контрактът да бъде подписан. Конкурсът е започнал през 2012 г. и веднъж вече е бил спиран. Решението за сключване на договора в крайна сметка е било потвърдено от Върховния административен съд.
Московски не знае дали около фирмите в обединението витаят съмнения и дали са приближени към някого. Той припомни и че до две седмици ще бъде обявена процедурата за отдаване на летището на концесия. Според него бъдещият оператор ще трябва сам да реши как да организира почистването и дали да търси външна фирма.
Летищните власти са имали указания да се освободят от неприсъщи дейности като поддръжката на чистотата. Става дума за препоръка от Международната организация за гражданска авиация, която определя комплексното почистване като неавиационна дейност и препоръчва извършването й от външен изпълнител. Затова на почти всички европейски летища тази дейност е отдадена на външни специализирани фирми. Директорът на летището Стефан Щерионов обаче уточни, че това е препоръка, а не задължение.
Договорът между "Летище София" ЕАД и Обединение "Аеропорт Клийн" ДЗЗД е подписан на 23 декември 2015 г. за срок от 4 години. Той е на стойност малко над 13 млн. лв. с ДДС.
В документа има два любопитни детайла. Единият е, че работните места на чистачките от летището действително са защитени - изпълнителят се е задължил да преназначи на трудови договори 76 работници по почистването от самото летище. Шефът на летището уточни, че около 20 от чистачките щели да загубят работата си. Но допълни, че при заплата от 1400-1500 лева нето на служителка разходите на аеропорта за чистотата стигали до 200 хил. лв. месечно.
Хора от системата разказаха, че чистачките взимали по ведомост между 600 и 700 лв. и че тези заплати се запазват от новия работодател. Проблемът обаче е в това, че те реално губят социалните си придобивки и допълнителни пари, които в някои месеци се равняват на поне още една заплата. Става дума за купони за храна на стойност 350 лв., които получават и началници, и чистачки. Хигиенистките имали и карта за градския транспорт, както и бонуси и за празници.
Другият момент в договора е фактът, че той може да бъде прекратен "едностранно от възложителя с 30-дневно писмено предизвестие, отправено до изпълнителя". В документа не са посочени неустойки в случай на неговото прекратяване. Това вероятно няма да попречи на фирмата да обжалва евентуалното прекратяване на договора, от което тя би загубила 13 млн. лв.
В "Аеропорт Клийн" участват с равни дялове три фирми - "Скантек" (с ново наименование "Сканклийн" според ДАКСИ), "Василка София" и "Скавас контрол". Единственият, който може да говори по темата - управителят, е в чужбина, обясниха от офиса, след като "Сега" потърси представител на обединението за коментар.
***
Скъпотия
Софийското летище се оказа без автомати за вода и напитки и пътниците пак са принудени да си купуват далеч по-скъпите бутилки от заведенията на терминалите. Машините за кафе и напитки бяха монтирани и тържествено открити преди няколко години. Тогава се оказа, че на летището в София се продават кафе и сандвичи, които са най-скъпите в цяла Европа.
От летище София обясниха, че в края на 2015 г. е изтекъл договорът за наем на площите, на които са били разположени автоматите. В момента се провеждал нов търг за наемател. Не е ясно обаче защо това не е било направено още преди да изтече договорът.
***
200 Кабинетът прекрати поръчка и за ромската стратегия

Виж
Виж цяла страница