Готвим страшен контраудар срещу гръцките фермери | 25.02.2016 00:00 | Земя | стр. 1

Превозвачите ни предупредиха, че за седмица по Великден няма да пускат никого в южната ни съседка
Ако до понеделник не се сложи край на блокадите на границата ни с Гърция, нашата страна отвръща с контраблокада. Този път превозвачите ни ще спират само селскостопанските стоки. Контраблокадата ни ще засегне и границата с Македония, защото идеята на превозвачите е да блокират изцяло вноса и транзита на селскостопански продукти от Гърция към България. Тази закана отправиха вчера на пресконференция рамо до рамо министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на външните работи Даниел Митов и представители на превозвачите. "И по време на празниците ще блокираме границите. Всички туристи, които смятат от 31 април до 7 май да отидат в Гърция, да си направят сметка, че ще могат да
влязат в Гърция след 15 часа чакане. Същото ще е и от 17 юли до 20 август", заяви председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски.
"Последният изцяло по хуманни причини акт на компромис от българската страна за отваряне на границата бе последван отново от затваряне от страна на гръцките фермери", припомни министър Московски. Именно това е бил поводът на срещата, на която нашите превозвачи са декларирали пред
властта, че ако до понеделник гръцката страна под каквато и да е форма не намери начин да реши тази криза, започва контраблокада. "фокус ще бъдат само селскостопански стоки и така е най-справедливо, защото ще се постараем да страдат само тези, които причиняват на нас това страдание", се закани транспортният министър. "25 години сме градили тези отношения и няма да позволим 100-200 фермери да ни съсипят този труд", отсече и министърът на външните работи Даниел Митов. Той обясни, че вече има задействана процедура за реакция от страна на Европейската комисия и страната ни ще настоява за ускоряване на тази процедура. "Европейската комисия трябва да измисли механизъм за подобни казуси, който по-бързо да й даде възможност да влезе в ролята си на пазител", посочи външният министър.
Във вторник гръцките фермери отново блокираха границата до пункта Кула-та-Промахон, недоволни от преговорите с правителството си, след като за няколко дни блокадата бе вдигната. До редакционното приключване на броя продължаваше блокадата на гръцките фермери на два от граничните пунктове с България. Осем километра е опашката от тежкотоварни камиони на Кулата, а на Илинден-Ексохи от 10 часа на вчерашния ден не се пропускаха никакви превозни средства.

Виж
Виж цяла страница

Виж Виж цяла страница