Реставрират първия парен локомотив, минал през гара Червен бряг | 04.02.2016 00:00 | Посоки | стр. 1

Парният локомотив, теглил първия влак през гара Червен бряг, ще бъде реставриран и монтиран в градинката пред жп гарата в града. Идеята ще бъде осъществена по предложение на Общината, информираха от там.
Паметното събитие, записано в историята, е от 1 септември 1899 г. 117 години по-късно локомотивът ръждясва, забравен от всички. Първите стъпки за възстановяване на уникалния експонат в партньорство с БДЖ - Пътнически превози вече са направени. Реставрацията и самият монтаж ще започнат в края на март.
Локомотивът, който ще бъде възстановен, на практика е един от първите парни локомотиви за междурелсие 760 mm. Бил е предназначен специално за линията Септември - Велинград. Произведен е в локомотивната фабрика "Ceskomoravska kolben" -Praha през 1927 година. Всички локомотиви от неговата серия работят до 1942 г. на линията Септември - Якоруда и от същата година започва постепенното им прехвърляне на линията Червен бряг - Оряхово, където стават основна серия за товарни и смесени влакове за около 20 години.

Виж
Виж цяла страница

Виж Виж цяла страница